Innan du försvinner

Typ

faktaböcker
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Brev från Rafael Donner till läsaren:

När jag var 16 år bestämde jag mig för att jag skulle bli en stor filmregissör. Orsaken stavas antingen tonårshybris eller mindervärdeskomplex. Eller kanske båda två, samtidigt.

Jag började studera film. Småningom insåg jag att det här med att vara stor filmregissör varken är lätt eller så värst angenämt, men i min envishet försökte jag ändå.

Och jag hade ju faktiskt något som kanske var värt att skildra: min far, Jörn Donner. Jag hade access, dokumentärfilmarens heliga graal, och idén om en dokumentärfilm föddes. Den skulle bli mitt magnum opus: ett personligt, intimt verk om en åldrande kändispappa och en existentiellt konfunderad son.

Något spelades också in, men allt blev till intet. Jag insåg att jag endast kan göra ett verk om min far på hans villkor, genom språket. Idén fick nytt liv i en annorlunda form: En brevväxlingsbok om oss, om mig, om honom, om livet och döden.

Den är skriven av själviska orsaker. Den är under inga omständigheter ett fadersmord. Det är entydigt så att jag måste få veta vem min far är, för annars vet jag inte vem jag är själv.Den självbiografiska essän och brevväxlingen är genrer väl förankrade i den finlandssvenska berättartraditionen. Just här har författaren Jörn Donner gjort sina starkaste avtryck, och nu tycks sonen gå i samma spår.

(Förlaget)

Ämnen och teman

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

brev mellan son och far

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

154

Språk