Tarantula

Typ

diktsamlingar
romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Bob Dylans roman Tarantula i dubbelspråkig svensk-engelsk utgåva! Med 12-minuters bonus-cd: Klas Burlings intervju med Dylan i svensk radio från 1966!
Dylan skrev sin hittills enda roman Tarantula runt 1965–66 i samma gyllene vilda kvicksilverstil som sångerna på de legendariska albumen Highway 61 Revisited och Blonde on Blonde. Nyckeln till förståelsen (hävdar Peter Glas i ett efterord i boken) är Dylans utsaga "Jag accepterar kaos, jag vet inte om kaos accepterar mig". Romanen beskriver nämligen livet som kaotiskt, människorna har inte kontroll över sina liv utan allting bara faller samman runtomkring dem, trots att de ständigt kämpar för att ha koll och styrsel. Koll och styrsel är omöjligt menar Dylan.


- - -

2016-års Nobelpristagare Bob Dylans enda roman Tarantula i dubbelspråkig svensk-engelsk utgåva. Den mytomspunne rockpoeten Bob Dylans första och enda bidrag till romangenren är Tarantula, som skrevs huvudsakligen 1964-65 och utkom officiellt 1970, men piratkopior av ett korrektur var i omlopp redan 1966. Titeln har aldrig förklarats, inte heller de starkt surrealistiska prosapoem som boken består av. Långa associationsrika inre monologer utan versaler och med &-tecknet som sammanbindande kitt löper sida upp och sida ned.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

187

Förlag

Språk

Översättare

Lisätietoja

Första svenska uppl. 1981. Första uppl. i denna version 1999
Parallelltext på svenska och engelska. Efterord: Konsten att läsa Tarantula av Peter Glas.
Nytryck 2016, utan CD-skiva.

Första publikation

ja

Språk