Pensionär Tomasson

Typ

kåserier, samlingar
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Baksidestext:
För österbottningar och pensionärer är han redan känd, PENSIONÄR TOMASSON, som vandrar omkring i staden Jakobstad och ser och hör och iakttar.
Bertel Pettersson, själv pensionär, som skriver om Tomasson i tidningar - och nu i bok - säger att Tomasson ger kanske inte svar på alla frågorna, men han visar på problemen i det pensionärsliv som stundom kallas paradis - men som kanske ändå inte alltid är det.
Innehåll: Första pensionsdagen; All vår början blir svår; Litteratören Oskar; Att sluta med tobaken; Svårmodiga tankar och möte med Hermansson; Ett ungdomsminne; Lite psykologi och Putte och Tuttan; Strippan; Konstigheter i jobbet; När är man en åldring?; En slant för friden; En dröm för gudar; Det arbetande folket; Om spel och dobbel; Pensioneringen, ett tveeggat svärd; Sotarns bror och glada pensionärsskratt; På jakt med Jontas Janne; Om gruppsex och om den rätta spekulanten; Man har hört berättas; Kommentarer till ett jobb; Tankar om romantik; Rätten att vara glad; Skattedeklaration; Det nya proletariatet; På resa i norr; Parkinsons lag; En diktares dilemma; Segerparaden; Julafton; Gubben sjutti år

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

text

I dag var det Tomassons första dag som pensionär. Han vaknade likväl precis halv 7 som han var van, sträckte på sej som han brukade och krafsade efter en cigarett. I dag skulle han ingenstans, nähä.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

kåserier

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

93

Språk