Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Det finns en krog på vägen till varje revolution

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

"Det politiska livet är långt.
Det privata livet är kort. Vem
blir inte törstig om vägen är
lång. Det finns en krog på
vägen till varje revolution."

Berättelsen tar fäste i andra världskrigets Sverige: "Det var en vinter med gengas, långa kalsonger, lumpen, min soldat, hembränt, åtaganden, ursäkter, diplomati, demokratins fundament..."

I detta Sverige växer det upp en pojke, Maris, som fascinerat följer den elektriska harens flykt i Krags leksakshandel och övertalar sin mamma att få den. Leken med haren ger upphov till frågor, som efterhand blir alltmer påträngande.

Maris jagas mellan ideologierna. Styvfadern Tingas representerar en skeptisk revisionism medan hans bror Orvar är revolutionär och hans bror Bengt-Åke småborgerlig. I sin fantasi gör Maris en resa som kanonkula utskjuten ur Sop-Nickes kanon till slagfältet vid Lützen. Han möter olika ideologier, kristna och andra. Men den stora läromästaren är mormodern och hennes sagor om den evige tjänaranden Halvar och hans äventyr genom historien i Hitlers tjänst och i Stalins, som mördare av Trotskij och som vittne till Rosa Luxemburgs död. Till slut förs berättelsen fram till en diskussion om varför inte Marx kysste sin hustru när han återkom från en längre tågresa.

På flera ställen i boken diskuterar Kjell Johansson svårigheten att formulera ett politisk språk. Hans bok utgör ett försök att åstadskomma en politisk roman, ett försök att med epiken som medel och fiktionen som teknik formulera ett politisk manifest.

(baksidestext)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Tidpunkt för händelserna

Originalspråk

Textutdrag

Det finns inget paradis, inget syndafall, ingen början. Så sa mormor Ellen i alla fall.
Men det fanns sen länge ett antal uppställda teorier.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

279

Förlag

Språk