Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Karl XII:s spion

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Året är 1715. Hela södra Finland har fallit i ryssarnas händer. I augusti 1714 har Ryssland erövrat Åland. Tsar Peters planer är att anfalla Stockholm.
Fänriken i svenska armén, Stephan Löfving, kommenderas till Åland och Åbo på spaningsuppdrag. Han vandrar över isen i februari månad. Han ska försöka utröna ryssarnas planer inför sommaren. Löfving är spion – eller som det hette på den tiden – kunskapare och partiägare.
Han är medveten om att han räknas som den viktigaste av Karl XII: spioner. Men ensam med sig själv och sina tankar förbannar han ofta kungen, officerarna – krigshetsarna.
Och Stephan Löfving lämnas ofta ensam - när han bestämmer sina steg under uppdraget och när han flyr mot ingenstans ut på Åland havs väldiga isvidder.
Björn Holm har skrivit en annorlunda historisk roman som bygger på Stephan Löfvings egna dagboksanteckningar. Den skildrar krigets fasor och de små människornas fruktansvärda umbäranden under en tid som i historieböckerna kallas DET STORA NORDISKA KRIGET.
(Baksidestext)

Fortsättes av Ryssen kommer ; 1717 ; Nattfågeln.

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Kanonmullret är närmare nu. Salvorna rullar som stormvindar genom den sommarljusa björkskogen. Det känns som om ljudet skulle kunna slita inälvorna ur dem, där de nedhukade springer genom snåren i riktning mot slagfältet. Vissa ljudvågor är så starka att de slår mot ansiktena.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

299

Språk