Hår - fint, fult, fräckt och fusk

Typ

faktaböcker

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Varför viker vissa sjalen tätt kring sitt ansikte? Och vad vet vi om kvinnan som slätar ut sin afro med lut och strykjärn? Varför har jag färgat mitt hår, och varför färgar du ditt?

Maria Antas egen hårhistoria börjar på 1960-talet, i ett Finland där det råder brist på stylingprodukter. I boken flätar hon ihop sitt eget hår med allt det som finns runtom: den globala hårkosmetikindustrin börjande från Hans Schwarzkopf, löshårets väg från hinduistiska tempel till Hollywood, svenska popdrottningen Carolas försök att tämja en liten flickas afro, och pagen som symbol för kvinnornas befrielse.

En central fråga är varför kvinnor för att upplevas som vackra och sexiga måste ha långt hår? Antas ser den manliga schablonblicken på kvinnan och hennes hår överallt: i reklamen, i modeindustrin, i konsthistorien.

Boken koncentrerar sig på kvinnans hår, men kastar sidoblickar även på männens frisyrer under olika perioder från Napoleons armésoldater till Malcolm X och Johnny Rotten.

Hårindustrin omsätter 75 miljarder per år idag, år 2020 beräknas summan överstiga 90 miljarder. Ditt hår är inte bara ditt, det är big business och politik.

(Förlaget)

Ämnen och teman

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar