Upp, trälar

Samtida recension
Resonerande bokkatalogen gavs ut av Statens biblioteksbyrå mellan åren 1923-1961 och av Skolstyrelsens biblioteksbyrå mellan åren 1962-1988. Den delades ut som bilaga till Svenskbygden. Tidningen innehöll korta recensioner av ny, svenskspråkig litteratur och användes som hjälpmedel vid bibliotekens bokval.

Recension i Resonerande bokkatalog

Upphovsman

Utkommit i nummer

1/1961

Recension

Med andra delen av sin stora romansvit om de fattiga torparna i Pentinkulma, i hjärtat av Tavastland har Väinö Linna kommit fram till 1918, det tragiska ödesåret i Finlands historia. Ytterst få författare har vågat sig på detta brännande och – ur konstnärlig synpunkt - mycket farliga ämne. Linna har gått till verket med en grundlighet och saklighet som imponerar. På basen av historiska urkunder, bl.a. riksdagsprotokoll, har han byggt upp sitt väldiga epos med en målmedveten vilja till objektivitet, men det hela är sett ur de besegrades synvinkel, med varm medkänsla för mänskligt lidande och besk satir över orättvisa och meningslöst våld. ”Upp trälar” – titeln är inledningsorden till Internationalen – är en realistisk roman utan skönmålningar och osakliga biavsikter, men dess
realism är en stor diktares klara, åskådliga och varje ögonblick levande prosa, som griper och befriar läsaren från början till slut. – Den kongeniala översättningen är – liksom tidigare – Nils Börje Stormboms.