Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Ljusets hjärta

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Afrikaresan i spåren efter Wilhelm Knutson slutade i fångenskap. Den förr så behärskade Johan Fredrik Viktorin återvänder med djupnad erfarenhet till Stockholm. Bilden av Ellen Mörk har han burit med sig. Ellen är gift med Bengt och har två barn. Hon är arkitekt på stadsbyggnadskontoret med ansvar för Västra Klara. Johan Fredrik bor frånskild med sin dotter Lena.

Tillsamman upplever Ellen och Johan Fredrik Stockholm med dess årstider och dagrar som en ny stad med undanskymda krogar och lövskuggade stränder. De rör sig i glömda kvarter från Vänskapsvägen på Stora Essingen till Renhållningsstation 4.

De tränger i känsla och verklighet in på nytt område, lockar fram oväntade sidor hos varann, närmar sig varandras livsöden. Ellen öppnar utan förbehåll dörren till sin uppväxt och sitt liv med Bengt. Johan Fredrik börjar ifrågasätta sin vanda arbetsmiljö på UD.

De möts i en kärlek så överväldigande att de blir rädda för den och rädda om den. de pendlar mellan förundrad lust, självklarhet och tvekan. Det är en kärlek som rymmer villkorslöst överlämnande, lekfullhet och allvarstyngd. Men den för också med sig ensamhet och försakelse.

Deras kärlek utvecklas från försiktigt närmande till bekymmerslös passion och småningom en tveklös bekännelse till varandra. Deras gömställen växlar mellan konstnärinnan Olga Törners atlejé i Vasastaden och familjen Uddman på ett hotell i Gamla stan. De är inom räckhåll för allt slags erfarenhet.

Om kärleken och dess olika ansikten handlar Per Wästbergs roman. Likt Eldens skugga och Bergets källa är den skriven på en rik och poetisk förtätas prosa.
(Baksidestext)


Del 3 i en serie på 4. Del 1: Eldens skugga, del 2: Bergets källa, del 4: Vindens låga

Ämnen och teman

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Kärleken i dess olika skepnader har löpt som en ränning genom Johan Fredrik Victorins liv alltifrån det han var mycket liten.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

349

Språk