Olof Enckells liv i centrum av en kulturepok

Typ

faktaböcker

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Historien om Olof Enckell, en kulturkrets och en nydanande konstnärsgeneration

Emelie Enckell har skrivit en biografi om sin far Olof Enckell (19001989), med tyngdpunkten lagd på den dramatiska perioden under 1900-talets första hälft. Sin huvudsakliga karriär kom Enckell att göra som kritiker, litteraturforskare och legendarisk professor vid Helsingfors universitet. Kända är också hans reseskildringar, mindre känt är att han skrev sex romaner. Som ung kritiker blev han bekant med och engagerad i modernismen, detta långt tack vare den närmaste vänkretsen som omfattade brodern Rabbe, klasskamraten Cid Tallqvist, läraren och vännen Gunnar Björling och något senare Elmer Diktonius.Enckells verk om bland andra Elmer Diktonius, Edith Södergran och Hagar Olsson var banbrytande.
I sin omfattande, välskrivna och sakkunniga biografi skildrar Emelie sin far Olof Enckell som privatperson, författare och akademiker. Med hjälp av ett stort tidigare opublicerat källmaterial gestaltar hon en hel kulturkrets och en nydanande och viktig konstnärsgeneration. Läsaren bjuds också på ett sällsynt rikt bildmaterial.

(Schildts & Söderströms)

Ämnen och teman

Huvudpersoner

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

517

Språk