Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Torget

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

V. V. Järner framträdde först som diktare, men har under de senaste åren ägnat sig främst åt dramatiskt författarskap. Hans pjäser har uppförts i radion, av Kammarteatern och på Svenska Teatern, där författaren hade verklig framgång med skådespelet "Duvan med olivbladet".
Man återfinner något av skådespelets rörlighet i personteckning och dialog i Järners prosaberättelse "Torget". Då man vet att förf. är född och har vuxit upp i Borgå - där han fortfarande bor och utför sin livsgärning - är det lätt att lokalisera miljön i hans bok till denna stad. Scenen är småstadstorget, där "torgsarna" med "Motsi" och "Fatsi" som huvudpersoner uppträder i en brokig blandning: Lökjanne, Filo, Müller och Ilkka, för att bara nämna några. Från torget strålar handlingen ut till sågverkssamhället, till "Koleran", till Galgbacken, där Lökjannes festliga omvändelse till nykterhet försiggår, och till en slingrande landsväg, där pojken Voitto gör sina mödosamma lärospån som grådfarihandlare.
Den konventionella berättarstilen är Järner främmande. I korta snabba satser springer skeendet fram, ges karaktärerna liv och dialogen innehåll. Torgets rikt facetterade värld möter läsaren och förmedlar bekantskapen med en originell och mycket personlig författare.

(baksidestext)

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Namn

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

173

Språk