Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Tid att leva

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Irene är tio år när andra världskriget bryter ut och femton är när den ryska armén rycker fram över den by i östra Pommern där hon bor med sina föräldrar och fyra syskon.

Kriget verkar till en början mycket avlägset för bondebefolkningen i Pommern. Livet är fattigt och hårt men också fyllt av värme och trygghet. Irenes far litar som så många andra på Hitler och tror på tysk seger.

Katastrofen drabbar byn och familjen när de ryska soldaterna väller in. Irene och hennes familj lämnar sin gård och flyr med häst och kärra rakt genom fronten. När boken slutar är Irene ensam med en liten syster på väg ut.

Waltraut Petterssons skildring av sina barndomsupplevelser är ett stycke skakande nutidshistoria för alla åldrar. När boken kom ut första gången skrev Ulla Lundqvist i Dagens Nyheter bl a:
"Inte ofta läser jag en bok med hjärtat klappande av ångestblandad iver, så som man läste som barn, när man verkligen gick in mellan boken pärmar och blev ett med dess värld. Mig hände detta när jag läste Waltraut Petterssons "Tid att leva."

I "Förlorat land" fortsätter berättelsen om Irene.
(Baksidestext)

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Ireeene! var håller du till nu igen? kom med detsamma, du vet väl att du ska passa Hans!
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

164

Språk