Letar du efter något att läsa? Hitta intressanta författare, böcker och nya läsupplevelser på Boksampo.fi.

Tiotusen fotspår och andra dikter

Typ
diktsamlingar
Upphovsman
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Beskrivning
Tiotusen fotspår är ett väldigt, ännu inte avslutat diktverk, som Ko Un började skapa på 1970-talet. Han hade kommit att bli en av de viktigaste ledargestalterna i motståndsrörelsen mot militärdiktaturen i Sydkorea. För detta ställningstagande betalade han ett högt pris. Fyra gånger hamnade han i fängelse. Han torterades så att han förlorade hörseln på ena örat. Han låstes in i en trång cell som var så mörk att han inte ens kunde se kaffeburken i vilken han förväntades uträtta sina behov. Ur detta mörker föddes Tiotusen fotspår, lyriska porträtt av människor som Ko Un har mött, ett slags koreansk Spoon River Anthology.
Inja Han och Carola Hermelin har gjort ett urval av porträttdikterna och kompletterat det med ett antal kortare dikter för att illustrera spännvidden i Ko Uns diktning. De svarar gemensamt för översättningen till svenska. Tomas Tranströmer har skrivit en här för första gången publicerad hyllningsdikt till Ko Un.

(Atlantis)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.
utgivningar
Första publikation
ja
Utgivningstid
Sidantal
163
Förlag
Språk
Lisätietoja
2. uppl. 2008