Landsortsflickan och andra noveller

Typ

novellsamlingar
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

I sitt hemland Italien erhöll Alberto Moravia år 1952 det ansedda litteraturpriset Premio Straga, för "Racconti", en samlingsvolym av hans noveller. Ett fylligt första urval ur denna volym främlägges härmed under titeln "Landsortsflickan".

Bland novellerna märks några av de märkligaste som Moravia någonsin skrivit. Hans konst har sällan framträtt mera helstöpt än t.ex. i den oförglömliga "Den sjukes vinter", där en lungsjuk överklasspojke i den ömtåligaste pubertetsåldern blir värnlöst offer för en vulgär och självbelåten underhuggare eller i den tragikomiska historien om den trånande ungmön som tar sin tillflykt till inbilska storhetsfantasier undan landsortslivets tristess. Madrömsstämningen av äckel och missräkning hos den manliga parten i "Slutet på en förbindelse" eller den säregna atmosfären av kylig kättja och kvinnlig dårskap kring den depraverade unga kvinnan i "Arkitekten" hör likaledes till det man inte i första taget glömmer.
Ur Moravias ugna uttalanden om sina syften som författare framgår att han strävar mot klarhet, rymd och fasthet, levande personteckning och en sträng objektivitet som dock inte utesluter värme och verklig känsla. Detta ideal har han aldrig så suveränt och konsekvent lyckats förverkliga som i dessa fascinerande noveller.

(baksidestext)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

272

Förlag

Språk

Översättare