Allardt Ekelund, Karin

Födelseort

Dödsort

Pris, utmärkelser

Upphovsmannens språk

Nationalitet

Övriga verk

Typ

fysiskt verk

Typ

fysiskt verk

Typ

fysiskt verk

Biografiska uppgifter

Karin Allardts mormor första bibliotekarien i Borgå 1861

Karin Allardt Ekelund var, som hon själv brukade säga, från 1800-talet. Hon föddes den 4 september 1895 som yngsta barnet i en syskonskara på fyra. Hennes föräldrar var "Lisa" Elisabeth Allardt, född Strömborg, och Anders Allardt. Av Karins syskon dog den enda brodern Arvid i tidig ålder. De övriga syskonen Alfhild Allardt och Anna-Lisa Schlucking uppnådde en hög ålder. Karins barndom sammanföll med livet i Borgå vid sekelskiftet mot 1900-talet med lykttändare och vandrande notisbyråer kallade för kapten Tunna och Tunna kapten. Dessa var bröder till den ryktbara Ulla Möllersvärd. Om sin barndom i Borgå berättar Karin inlevelsefullt i sin sista bok Vitterlek, Schildts 1986. Karins morfar var Johan Elias Strömborg som tillsammans med Karins mormor, Selma Strömborg, bodde i den södra längan av makarna Runebergs hem i Borgå allt från år 1868. Att notera är att Selma Strömborg var den första bibliotekarien vid det gemensamma biblioteket för Borgå stad och Borgå socken som grundades år 1861 på initiativ av Johan Elias Strömborg och Fredrika Runeberg. Johan Elias Strömborg var rektor för Borgå Gymnasium. Karins mor, Lisa , och moster, Ida Strömborg, sedermera intendent för makarna Runebergs hem upplevde som småflickor Fredrika och Johan Ludvig Runeberg. Karins mor var 15 år då Johan Ludvig Runeberg dog. Hon brukade berätta att farbror ville ha en puss på munnen av småflickorna och att tant Fredrika brukade tvinna på sina hårlockar i dörröppningen medan hon höll ett vakande öga på sin sängbundne make samtidigt som hon samtalade med Selma Strömborg. De dagliga samtalen som Johan Elias Strömborg å sin sida kunde föra med Johan Ludvig Runeberg gav honom stoff till sina digra biografiska anteckningar om Johan Ludvig Runeberg som Karin Allardt utgav i en ny upplaga i fyra omfattande band under åren 1928-1931 jämte ett supplementband omspännande perioden 1870-1877.

Karin Allardt blev student 1914 i Helsingfors. Intressant är att hon under studietiden delade bostad med Hagar Olsson. Emellan dem utvecklades en livslång vänskap. Bevarat och deponerat vid Åbo Akademi finns en del av deras brevväxling allt från år 1914. I ett av breven (9.4.1914) skriver Hagar till Karin; -" Jag vill blott säga, att jag tror, att du är ganska begåvad - ehuru väl ytlig tillsvidare, men det är ju förklarligt - och du drömmer - ja drömmer kanske något för högt i ditt innersta ( men det är ju bättre än ingenting).

Karin har berättat om hur hon under studietiden fascinerades av Hugo Bergroths föreläsningar i svenska. År 1918 fick hon ett erbjudande som hon också antog att bli språkgranskare vid Holger Schildts förlag. Ofta berättade Karin om hur det myckna läsandet ansträngde hennes ögon.I ett brev så sent som 1984 skriver hon till artikelförfattaren: -" Är tacksam över att mina ögon håller ännu". "De svaga ögonen" var orsaken till att Karin ursprungligen hade tänkt sig en kortare utbildning. Hon gick i Ekenäs seminarium och blev folkskollärare och undervisade i handarbete. Något som hon som föredrog en säkerhetsnål framom en isydd knapp senare ofta återkom till med det maliciösa småleendet som var betecknande för henne.

Sin pro graduavhandling skrev Karin Allardt om Fredrika Runebergs Teckningar och drömmar. År 1928 blev Karin Allardt filosofie kandidat. Samma år slutade hon som språkgranskare vid Schildts förlag. Hon hade blivit erbjuden att bli klasslärare i Tölö svenska samskola, som byggdes upp av Laurin Zilliacus. Hans idéer om integrerad undervisning och grupparbeten kunde hon överföra till Laguska skolan där hon verkade under åren 1942 till 1960 då hon avgick med pension för att göra den spanienresa som hon brukade med sin make, konstnären Ragnar Ekelund. Tragiskt nog blev det ingen färd eftersom Ragnar Ekelund avled oväntat den 6 juni 1960.

Karin Allardt Ekelund skrev sin doktorsavhandling om Fredrika Runeberg i helig ilska över en finsk film gjord på 1930-talet där skaldehustrun framställdes i oriktig och förklenande dager. Karin har berättat om hur hon mitt under brinnande krig medan bomberna föll över Helsingfors gick till sin professor Gunnar Castrén med det första kapitlet som vann hans godkännande. Disputation ägde rum 1942.

På 1910- och 1920-talen försörjde sig Karin Allardt med att översätta tysk skönlitteratur till svenska. Hon var åren igenom litterärt verksam. Kulmen nåddes på 1960-talet och början av 1970-talet. År 1971 utgav hon bland annat Fredrika Runebergs brev till sonen Walter under perioden 1861-1879 med inledning och kommentarer. Av stor betydelse blev Karin Allardt Ekelunds lärargärning vid Zilliacuska och Laguska skolorna som hon har dokumenterat i sin essäsamling, Traneplogar, Schildts 1977. En av hennes käpphästar utöver skolarbetet var Kvinnliga medborgarskolan i Fogelstad, Sverige, som hon ägnar en uppsats åt i Traneplogar. År 1937 gifte sig Karin Allardt med Ragnar Ekelund. Paret inrättade sig i konstnärshemmet Lallukka i Helsingfors. Samma år som Karin Allardt Ekelund fyllde 90 år belönades hon med medaljen "Forskning och vitterhet" på Svenska Litteratursällskapets 100-års högtidlighet 1985. Karin Allardt Ekelund efterträdde sin moster Ida Strömborg som intendent för makarna Runebergs hem i Borgå. Till sin stora besvikelse var Karin Allardt Ekelund tvungen att avgå med pension år 1965 vid uppnådda 70 år. Karin Allardt Ekelund var en anlitad föreläsare som den kulturpersonlighet hon var. Hon var en flitig talare vid Litteraturkretsen vid Borgå medborgarinstitut.Trots allt detta ansåg hon sig inte ha uträttat något så märkvärdigt att det kunde bli en bok om henne, petrificatet vid Sjötullsgatan som hon kallade sig. Förvisso finns det mera än nog av stoff till en biografi om Karin Allardt Ekelund.

text: Benita Ahlnäs

Artikeln baserar sig på en brevväxling mellan Karin Allardt Ekelund och Benita Ahlnäs under åren 1960-1985.

Artikeln kompletteras med följande uppsatser som jag har publicerat med anslutning till Karin Allardt Ekelund: Sommar på Graninge. Astra 7-8/1973 Hur man firar nationalskaldens födelsedag i Borgå. Stadsbladet februari/ 1986 Karin Allardt Ekelund, initiativtagare till Fredrika-stipendiet. Svenska kulturfondens årsbok 1995.