Judiska hödofter

Typ

novellsamlingar
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Giorgio Bassani är född i Bologna 1916 men uppväxt i det närbelägna Ferrara där hans berättelser ofta utspelas - eller i en stad som mycket liknar Ferrara. Under 1930-talet studerade Bassani litteraturhistoria. Han deltog senare i motståndsrörelsen och satt strax före Mussolinis fall i fängelse under en kort tid. Bassani är nu, sedan 1943, bosatt i Rom. Hans böcker har haft ansenliga framgångar både i Italien och internationellt. De har översatts till ett flertal språk.

Judiska hödofter är en samling korta berättelser, "dofter från förr", där Bassani bland annat tar oss med till sin hemstad Ferrara - detta mikrokosmos som även bildar bakgrund i hans tidigare böcker.
I koncentrerade och uttrycksfulla ögonblicksbilder låter han oss än en gång få träffa studiekamraterna från "Guldglasögonen", han ger oss korta glimtar av "vad som hände sen". Sorgen över de offer som fascismen skördade i Italien, den sorg Bassani alltid känt sig förpliktad att förmedla till sina läsare, vilar också över dessa berättelser. Slutet på den omöjliga kärlekshistorien mellan en judisk pojke och en italiensk flicka skildras milt och ömsint, men också med all den smärta det måste ha inneburit.
I bokens sista kapitel berättar Bassani om sitt författarskap, om sin kamp med orden och om sitt steg från poesin över till prosan.

(baksidestext)

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

152

Språk

Översättare

Första publikation

ja