Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

En skolpojkes död

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Sarajevo den 28 juni 1914. En serbisk student, Gavrilo Princip, avlossar några dödande skott mot den österrikiske tronföljaren, Frans Ferdinand och dennes gemål.
Följderna av detta attentat blev närmast oöverskådliga. Den gamla världsordningen störtade bokstavligen samman i och med utlösandet av det första världskriget.
Hans Koning tecknar inlevelsefullt och fascinerande några unga revolutionärers psykologiska situation, deras revolt mot förtryck och korruption – och mot det likgiltiga stillatigandet. Den dramatiska handlingen är historisk, men skulle kunna tilldra sig mycket närmare oss i både tid och rum.
Hans Koning är född i Holland men bor sedan 1951 i USA. Han har tillbringat en stor del av sitt liv på resor och har varit verksam som journalist bl.a. på Kuba, i Mexiko och i Kina. (Baksidestext)

Huvudpersoner

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Fastkedjad vid en vägg berättar jag min historia - i tankarna. Väcker till liv allt det som hände, skulle jag kanske säga. Upplever mitt liv på nytt. Inget av dessa ord låter riktigt bra, men jag prövar mig fram. Det gäller att inte falla för frestelsen att göra det hela till ett personligt drama. Om jag gjorde det skulle jag vara ömklig och ensam. Och jag är ingetdera.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Undertitel

en roman om Gavrilo Princip och skotten i Sarajevo

Utgivningstid

Sidantal

287

Förlag

Språk