Snaran och andra noveller

Typ

novellsamlingar

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Marek Hłasko är ett av de mest omdiskuterade namnen i polsk efterkrigslitteratur. Han föddes i Warszava år 1933 och har varit busspojke, taxichaufför och nattklubbsportier - miljöer som speglas i hans författarskap. Hans hårdkokta, desillusionerade stil har gjort honom avgudad och förkättrad i Polen, men officielt har han inte förskjutits, och en av landets förnämsta utmärkelser, bokförläggarnas pris, har tilldelats honom. fram till hans avhopp i Berlin hösten 1958 har heller inga hinder lagts för hans strövtåg i Europa, som bl.a. omfattat en uppmärksammad sejour i Paris.

Snaran är ett urval noveller, som godkänts av författaren själv och som ger ett representativt prov på hans berättarkonst. Titelnovellen handlar om en ung ingenjör, som fått sitt liv förstört av alkoholism och som, tillsammans med sin fästmö, gör ett sista försök att komma på fötter och bli en acceptabel medborgare. Liknande teman varieras i de övriga novellerna. Hłasko tar upp sådana problem som de ungas brist på illusioner, rotlösheten, egoismen, ligismen, allt orsakat av svåra yttre omständigheter, som omöjliggör varje varm och äkta känsla.
Hłasko återger sina egna bittra upplevelser och deklarerar sitt absoluta avståndstagande från auktoriteter. Hans fräna, pessimistiska stil med dess underström av sentiment har jämförts med Hemingways och de amerikanska berättarnas, men miljön och stämningen i hans noveller är omisskännligt efterkrigseuropeisk. Men mitt i hopplösheten, som kan erinra om hans beundrade förebild Dostojevskij, finns ett slags humor, eller snarare galghumor, som skapar en stark inre spänning.

(baksidestext)

Personer, aktörer

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

143

Språk