Letar du efter något att läsa? Hitta intressanta författare, böcker och nya läsupplevelser på Boksampo.fi.

Glasborgen

Typ
faktaböcker
romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.
Beskrivning
Jeannette Walls mamma och pappa, några av de många oförglömliga karaktärerna i denna ovanliga självbiografi , är excentriker. Rex är en karismatisk och djupt störd man, vars "lilla drinkproblem" hindrar honom från att någonsin behålla ett jobb, Rose är konstnär som tycker att det är viktigare att måla en tavla än att se till att det kommer mat på bordet. Ungar ska bara lämnas ifred, då blir de lyckliga och härdade till såväl kropp som själ.

I denna skakande men samtidigt så underhållande uppväxtskildring slås vi av den ömsinthet med vilken Jeannette Walls beskriver sin familj, och hur skickligt hon låter oss förstå hur de begåvade syskonen invaggas i övertygelsen om att deras turbulenta liv i djupaste fattigdom bara är ett enda strålande äventyr.

En bok för alla som älskade barndomsskildringen Ängeln på sjunde trappsteget av Frank McCourt.

(Wahlström & Widstrand)

- - -

Glasslottet är en gripande berättelse om kärlek i en familj som trots uppenbara fel och brister ger Jeanette och hennes syskon styrkan att bygga upp ett gott liv.

Jeanette Walls och hennes syskon växer upp i en udda familj. Föräldrarna är excentriska och rotlösa och för dem är hemlöshet ett spännande äventyr. De flyttar från den ena byn till den andra, särskilt när folk som de är skyldiga pengar blir för närgångna. Deras idéer om barnuppfostran går ut på att barn klarar sig bäst utan vuxnas inblandning.
När det romantiska i deras kringflackande liv bleknar bort och de hamnar i den trista gruvby som pappan i hela sitt liv försökt fly från, faller familjen sönder bit för bit. Jeanette och hennes syskon tvingas klara sig på egen hand. Mot alla odds lyckas de med stark vilja och mod skapa sig en ny framtid.

Filmatiseras med Oscarvinnaren Brie Larson i huvudrollen, som föräldrarna ses storheter som Naomi Watts och Woody Harrelson.

(Bazar)
Ämnen och teman
Huvudpersoner
Konkreta platser för händelserna
Exakt tidpunkt
Originalspråk
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.
utgivningar
Utgivningstid
Sidantal
359
Språk
Översättare
Utgivningstid
Sidantal
358
Förlag
Språk
Översättare
Första publikation
ja
Språk
Utgivningstid
Sidantal
361
Förlag
Språk
Översättare