Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Höstvind och djupa vatten

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Redan rubrikerna talade sitt tydliga språk. Den stora mängden av recensioner om H.-K. Rönbloms debutbok förra året »Död bland de döda» överflödade av förtjust beröm. Fil. dr Hans-Krister Rönblom, statsvetenskapsman och journalist, visade sig i ett enda slag vara »en ostentativt begåvad deckarförfattare», som Bang uttryckte saken. Hans privatdetektiv, Paul Kennet, historiker och läroverkslärare, visade sig som »en högst sympatisk och underhållande bekantskap» enligt Martin Rogbergs recension i Svenska Dagbladet.
Båda kommer nu tillbaka. I den norrländska kuststaden Sundhamn hade polisledningen, tidningarna och allmänheten efter några dagars upprörd stämning låtit sig nöja med att elverksavläsaren Gerhard Bäcks död närmast var att anse som ett olycksfall. Han hade kastats av sin moped då han körde på en ståltråd, som sannolikt spänts upp på rackartyg. Men vem var »ståltrådsmannen»? Snart pockade emellertid andra nyheter på uppmärksamheten. Det var bara Paul Kennet, nyanländ till Sundhamns läroverk, som inte kunde med att ett aldrig så obetydligt liv fick gå förlorat utan att redovisas. Under sina efterforskningar kom han Sundshamnsborna in på livet. Medlemmarna i logen »Höstvind» ville inte riktigt tro att den ängslige broder Bäck varit invecklad i något skumt som kunde ha vållat hans bråda död. Men de och många andra gestalter i Sundhamns vardag ställdes inför frågan: vad hade Bäcks död för samband med den stora militärolyckan i Blåviken under krigsåret 1942? Var det mord och vad vet du?

(förlagets text)

---

Paul Kennet är tillbaka som läroverkslärare i Sundhamn efter ett års tjänstledighet. Nykterhetsivraren Gerhard Bäck, som arbetar som avläsare på stadens elverk, omkommer plötsligt i vad som antas vara ett pojkstreck.
Eller är det en galnings verk? Händelsen väcker Paul Kennets intresse. Han börjar söka i kretsen av möjliga gärningsmän. Finns det en mördare i ledningen för nykterhetsföreningen Höstvind?
Vid sin sida har han sin syster Susanne i rollen som en nordisk, kvinnlig, sofistikerad doktor Watson.

Höstvind & djupa vatten fick Expressens Sherlockpris när den först kom ut och röstades 1991 fram som »en av de 50 bästa kriminalromanerna genom tiderna« på Världsbibliotekets lista, en omröstning som bland annat Svenska Deckarakademin deltog i. 2015 utsågs den till »en av de 100 bästa deckarna genom tiderna« av Lotta Olsson i Dagens Nyheter.
Boken är den andra i serien om Paul Kennet.

H.-K. RÖNBLOM [1901–1965] var en av de stora svenska kriminalförfattarna på femtio- och sextiotalet. Samtidigt var han journalist och politisk redaktör, bland annat på Aftonbladet. Hans böcker är skarpa, syrliga skildringar av dåtidens Sverige såväl som spännande pusseldeckare i Agatha Christie-traditionen. Död bland de döda [1954] inleder, tillsammans med Höstvind & djupa vatten [1955], Modernistas utgivning av H.-K. Rönbloms romaner.

(Modernista)

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Ämnesord

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

206

Förlag

Språk

Lisätietoja

Vingförlaget, 1957; Norstedt, 1966; PAN/Norstedt, 1975; Bra böcker, 1976
Modernista, 2016