Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Hökmästarinnan

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Marion Zimmer Bradley fick sitt stora internationella genombrott fick med romanen Avalons dimmor, där hon återberättade Arthursmyten ur kvinnligt perspektiv och med tonvikt vid konflikterna mellan kristendom och paganism, materialism och magi, mänsklig kultur och natur.

Men det Bradley själv kallade sitt livsverk var hennes romaner om den diktade världen Darkover och dess mer än tusenåriga historia. Hökmästarinnan är den andra av de fristående böckerna i serien. Romilly är kvinnan som förkastat sitt adliga namn och arv till förmån för den frihet som bara män har rätt till. Hon lever bland bergens och skogarnas djur, som hon förmår kommunicera med, och vänder ryggen mot människornas avundsamhet och ondska. Men detta är Kaosets tid, när falska härskare lyckats gripa tronen och den rättmätige kungen flyr med ett pris på sitt huvud. I kampen mellan Darkovers adelsfamiljer i sina Torn blir Romilly nyckeln till makten över en värld. Och Romilly själv tvingas välja sida i den konflikt mellan människor hon trott sig kunna undfly.

Om Hökmästarinnan skrev kritiken bland annat:

”Det viktiga med hennes böcker är deras karaktärer, sociala problem och sexuella konfliktlösningar. Darkover är en vild och skön himlakropp och mycket av behållningen ligger i att det feministiska budskapet effektfullt spelas upp mot en hisnanade fond av drömlandskap.”
– Sven Christer Swahn, Sydsvenska Dagbladet

”För alla älskare av fantasy kommer nu en godbit – ytterligare en fristående del av Marion Zimmer Bradleys berättelser om Darkover har översatts till svenska. … Att Bradley är en av fantasygenrens mer populära författare är lätt att förstå. Den värld hon skapat här är mångfacetterad och levande, karaktärerna har psykologiskt djup … Hökmästarinnan ger dessutom inte bara nöje för stunden utan väcker också frågor om könsroller och livsval.”
– Ann Öhrberg, Bibliotekstjänst

(Replik förlag)

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Undertitel

en berättelse från Darkover

Utgivningstid

Sidantal

394

Förlag

Språk

Översättare