Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Storkarlarna vid station

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Tiden är i mitten av 20-talet. Storkarlarna vid stationen sätter sin prägel på samhället. Man sneglar mot den moderna tiden med shimmy-shake och korta kjolar, bygger hus med bekvämligheter, öppnar nya affärer och söker det goda i livet.

Hela Vendenäs är på benen. Ordföranden i Arbetarkommunen KA Johansson håller pli på folk, länsman Rickard Olsson smiter iväg till de förföriska gossarna I Stockholm med plånboken fylld av skattepengar, redaktör Valdemar Lindholm startar en tidning och tjärstrykaren Röd-Martin borrar hål i skorstensstocken så att folk får ut sina försäkringspengar.

Professor Herman Lundborg besöker föreningshuset och lägger fram sina revolutionerande idéer om vilka flickor karlarna bör gifta sig med, två evangelister kommer till stan för att frälsa det syndiga samhället eftersom Jesus snart skall stiga ner på himlastegen över lägret, älven svämmar över och Tok -Abraham uppfinner sina bärvattenflöten som ej förlistar. Folk i allmänhet satsar pengar på guldbrytning uppåt Fällfors, man hoppas på hospitalfrågans rätta lösning och ser Norrland som framtidslandet där man lever i ”flärdlös lycka och inte frestas av kättja, frosseri eller högfärd”.

Storkarlarna vid station är den fristående fortsättningen på Fläskpackarbaronen, Rallarstan, Skiran och Adress Klara. (Vendenäs)

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

143

Språk