Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Veta hut

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Vi har inte bara rätt att göra uppror. Det är vår plikt att göra uppror. Vi lever i en värld som är så bestialisk att likgiltigheten är ett brott.
Bokens huvudperson Toivo gör uppror. Han vill lära hela världen veta hut. Han drar stadens alla medborgare inför rätta och anklagar dem för deras trångsynthet, feghet, likgiltighet. Men det är han själv som får lära sig veta hut. Människor blir inte goda av galla och straffpredikningar. Han uppror får söka sig andra, mindre självdestruktiva och impotenta vägar.
Mot Toivo står psykologen Tore Pålsson, en radikal reformist. Han tror på godheten, växandet och utvecklingen. Han står med en fot i motståndets läger, den andra i maktens. Men när läget i landet hårdnar och ord byts i handling tvingas även han att välja sida. Detta får ödesdigra konsekvenser för Toivo.

Toivo: "Världen, det är människor och människors liv på jorden, det är det av betydelse, det av överhuvudtaget någon vikt. Det är människors sätt att leva på jorden, av jorden, i jorden. Det är alla gåtorna och alla hemligheterna, alla haven och ängarna, alla träden och öknarna, alla frågorna och svaren. Världen, det är inblandelsen, det oförbätterliga allvaret, vårt helvete.

(baksidestext)

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

roman

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

242

Språk