Livet och solen

Samtida recension
Resonerande bokkatalogen gavs ut av Statens biblioteksbyrå mellan åren 1923-1961 och av Skolstyrelsens biblioteksbyrå mellan åren 1962-1988. Den delades ut som bilaga till Svenskbygden. Tidningen innehöll korta recensioner av ny, svenskspråkig litteratur och användes som hjälpmedel vid bibliotekens bokval.

Recension i Resonerande bokkatalog

Utkommit i nummer

2/1927

Recension

Den framstående finske författarens förstlingsverk, i original utkommet redan 1916: en berättelse om nordens flyktiga, ljusa sommar och om ungdomsälskog. Rent litterärt taget står denna bok mycket högt, såväl genom de på en gång stämningsmättade och minutiöst detaljerade naturskildringarna – frukten av en sällsynt intensiv, panteistiskt präglad naturinlevelse – som genom den ingående analysen av de unga älskandes så primitiva och dock så invecklade stämningsliv, som betingas av och smälter samman med naturinramningen. Men just i detta raffinerade grepp om ett primitivt själsliv ligger det något osunt. Och genom sitt ensidiga betonande av det omedvetna, sinnliga, instinktiva hos människan verkar boken beklämmande. Den förflyttar oss i en ”värld av sinnlig berusning utanför livets verklighet”, utanför det sedliga medvetandets och viljandets sfär och rör sig sålunda på ett plan, som man ofta är böjd att kalla undermänskligt. Så vittnar den ytterst blott om mänsklig svaghet och bundenhet och om alltings förgänglighet.
Med sin starka sensualitet och sitt subtila psykologiserande är ”Livet och solen” knappast en bok för osammansatta och enkla sinnen, än mindre en bok för ungdom. Den torde därför bäst lämpa sig för större bibliotek.