Rättframma ord

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

kåserier, samlingar
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Baksidestext: P.R. Fredriksson är till börden åbolänning, men har utfört hela sin mannagärning i svenska Österbotten. Efter en kort tjänstgöring som präst inom folkkyrkan blev han år 1921 rektor vid Vörå folkhögskola, som under hans ledning utvecklats till en ungdomens högborg, präglad av arbete och trivsel, glädje och allvar.

Rättframma ord är en samling av tidningskåserier, som rektor Fredriksson under årens lopp publicerat i tidningen Hembygden. Inalles har över 400 sådana kåserier publicerats; denna bok innehåller således enbart ett litet urval.
Rättframma ord utkommer inte enbart för att visa, att >>Den rättframme>> haft rätt i sina många gånger beska uttalanden om tidens stora och om det som varit vrångt och orättfärdigt. Boken vill främst vara ett bidrag till befästande av de åsikter, som dessa kåserier ger uttryck för. Rättframma ord om våldets ödesdigra väg, om den nationalistiska yrans blinda utsvävningar och om korruptionssamhällets kräftsjuka varhärdar behöver sannerligen upprepas både i dag och i morgon.
Rättframma ord vill tala både varnande och värmande till dagens och morgondagens svenskfolk i detta land.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

en samling tidningskåserier 1935-1955

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

112

Språk