Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Kompromissen

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Kompromissen är en ironisk och humörfrisk granskning av sovjetsystemet sett ur en journalists vardagsperspektiv i Sovjet-Estland.
Här möter man visserligen inte KGB-agenter eller politruker på högsta nivå - men många exempel på den förlamande och ofta också löjeväckande kontrollen över människornas dagliga liv. Och över massmedia.
Eftersom bokens huvudperson är åtminstone passivt oppositionell och därför opålitlig i överhetens ögon har han svårt att få fast jobb. Han drar sig fram på tillfälliga uppdrag åt tidningar och tidskrifter.
Sällan eller aldrig får han skildra verkligheten, redogöra för vad som verkligen sker. Han tvingas om och om igen till förnedrande omskrivningar för att inte reta chefer och myndighter. Sanningen bakom artiklarna kommer fram först i den här boken.
Trots sitt ämne är KOMPROMISSEN en rolig bok. Den vimlar av absurda situationer som uppstår när den offentliga lögnaktigheten slår över i komik. Huvudpersonens upplevelser, och hans sätt att möta dem, kan erinra om soldaten Svejks äventyr.

(baksidestext)

Ämnen och teman

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

155

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

265

Förlag

Språk

Översättare