Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Nya land

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

En ung man lämnar sin hembygd och reser ut för att bryta sig en bana i främmande land. - Detta tema, som verkligheten varierat i tusentals nordiska Amerikaresenärers levnadsöden, utgör ledmotivet i Sally Salminens nya roman, som i anknytning till författarinnans föregående bok om Lars Laurilas uppväxttid berättar om den åländske ynglingens vandringsår.

Till Stockholm kommer Lars Laurila med högt spända förväntningar, men det visar sig snart att verkligheten inte har mycket gemensamt med den drömda idealbilden. Han känner sig ensam och betraktad som en främling och har svårt att anpassa sig i den nya omgivningen. Efter en rad personligt betydelsefulla upplevelser bryter han upp för att söka sin lycka i det stora framtidslandet bortom världshavet.

I Förenta Staterna kommer Lars Laurila främst i kontakt med skandinaviska emigrantkretsar i New York. Han stiftar bekantskap med en forcerad livsstil, som är honom i grunden främmande, och med en syn på samhällsfrågorna, som öppnar nya perspektiv för tanken. Hans utveckling når en punkt, där han känner sig frestad att kasta loss från alla gamla former för kampen för tillvaron och pröva nya, obanade vägar.

Sally Salminen rör sig nu liksom tidigare nära verkligheten, hennes skildring av huvudpersonens försök att finna sig till rätta i tillvaron har en hög grad av trovärdighet, och de nya miljöer han konfronteras med äro påfallande säkert tecknade. Hennes roman bär i mycket det självupplevdas prägel, och hon skildrar växelverkan mellan individ och miljö med det intresse för de sociala problemen, som har gjort hennes böcker till en personlig angelägenhet för en mycket stor läsekrets.

(baksidestext)
Romansviten Lars Laurila (1943), Nya land (1945), Små världar (1949) och Klyftan och stjärnan (1951) är delvis självbiografisk och handlar om en åländsk pojke och hans liv i Mariehamn, Stockholm och New York.

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

268

Förlag

Språk