Girigbukarna

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

novellsamlingar
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Ett lidelsernas epos är planen bakom den mäktiga passionssvit Ivar Lo-Johansson inledde med "Passionerna" och "Martyrerna" och däri "Girigbukarna" liksom de andra är en fullt fristående bok.
Av de längre berättelserna är "Stenen i Gällivare" kanske den som starkast bekräftar girigheten som elementär passion, som formar karaktärer, inte bara individers utan också nationers. Så sker i "Riksskattmästarn", där Karl XI på dödslägret symboliserar en svensk regering som utplundrat folket. "De snålas förening" är en djupborrande snålnovell. I de kortare berättelserna, novelletterna, som i sin koncentrerade kraft och sitt lätta behag måste kallas mästarnoveller, har författaren återgett snabba scener från främmande land. En av dem för oss rakt in i spanskt folkliv, en annan vill fånga den sorglösa ryska folksjälen och en tredje låter oss bevittna en skottefamiljs upplevelser i Nordafrika.
Ivar Lo-Johansson fortsätter att berätta om svenska miljöer. Mellan dessa pärmar lever Nutidssverige som i "Brunnen", medan 1300-talet trollas fram i "Pintorpafrun" och 1600-talet i "Skjutshållet", ett av författarens mästerstycken som folklivsskildrare. En bild från sekelskiftet ger "Människoauktionen", medan "Procentaren" visar C.J.L. Almqvists sista förnedrande upplevelser före och under landsflykten.
Det är genom berättarglädjen och den inre spänningen de femton historierna får sin storhet. Det energiskt fasthållna temat varieras med en fantasins rikedom som ger läsaren känslan av att läsa unversalnoveller. Miraklet består i att samtidigt som berättelserna bär sin författares särprägel, närhetseffekten, ger de läsaren upplevelsen att föras in i nya världar som ändå är paradoxalt förtrogna som endast det självupplevda kan vara.

(Baksidestext, Schildts 1969)

Ämnen och teman

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

296

Språk