Kina berättar: Solskenet i munnen

Typ

novellsamlingar

Beskrivning

Den här novellsamlingen är ett smakprov på vad dagens unga kinesiska litteratur har att erbjuda. Författarna är alla föda under eller strax före kulturrevolutionen och inledde sina författarkarriärer efter 1980, när den kinesiska politiken redan hade tagit en ny riktning, med ökade internationella kontakter och en friare ekonomi. Några av dem, som Chen Ran, Su Tong och Yu Hua, är mycket etablerade med långa karriärer och många litterära utmärkelser i bagaget. Andra hör till en yngre grupp glamourösa kvinnliga författare som skriver om sex, droger och rockmusik. Ytterligare andra är kritikerrosade men anser sig stå litet utanför det litterära etablissemanget.

Här finns satiriska sagor, grymma barndomsskildringar och lättsmält kurtis. Och som en påminnelse om att kineserna inte bara är kineser finns här också en novell av en kinesisk mongolisk-tibetansk författare.

(Tranan)
Innehåll:

Su Tong Lika vackra som änglar Mian Mian En patient
Tsering Dondrup ett skådespel till massornas frönöjelse
Zhu When Nu flyger jag
Hong Ying ute på fältet
Yu Gu Bara ett skämt
Han Dong Peruken
Chen Ran Solskenet i munnen
Wu Chenjun Drömmar
Yu Hua en berättelse om döden

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

10 noveller

Utgivningstid

Sidantal

256

Språk

Lisätietoja

Ny, rev. utg.: Tranan, 2004