Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Gränsland

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

"Gränsland" är den andra delen av Albert Olssons epos från den svenska "stormaktstiden", som för bönderna i stort sett var en vanmaktstid. Men Tore Gudmarsson, bondehövdingen, hörde till dem, som i de svåra tiderna klippfast hävdade bondefrihetens sak.

Stiger ur öster
skogar och mossar
gränsland i tider av örlig och nöd,

heter det i en dikt av Albert Olsson. Och örlig råder i detta land och i denna tid, de halländska bönderna får bära krigets tunga, och över deras ägor plöjer stormännens fejder sina blodiga fåror. Karl XI regerar och för krig, och folket kläms mellan den svenska hären och den danska adelns legotrupper. Men folket är ett segt och styvsint släkte, som inte ger upp. Och samtidigt med kampen för den egna rätten går striden mot en karg och hotfull naturs makter.
Ett betydelsefullt skede i vårt lands historia återberättas här, sett med folkets ögon, och på ett kraftfullt, lakoniskt språk, som smidigt ansluter sig till skildringens episka karaktär.

(baksidestext, 1957)

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Ämnesord

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

roman

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

443

Förlag

Språk