Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Flickan i de vita husen

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Baksidestext:
Jag dyker in i garderoben och drar ut den ena bunten papper efter den andra. Nu måste jag få ordning på mina högar som jag under flera år bara lyft undan.
Men vad är det här? Min första riktiga dagbok! Min kära vän från tonåren som fick ta emot mina förtroenden och innersta tankar. Jag smeker den och tittar ömt på pärmens djurbilder.
Jag lämnar det jag håller på med, sätter mig på sängen och börjar läsa. Solfjädersvecken drar ihop sig vid ögonen - jag skrattar gott och tänker: hur barnslig får man vara? Men läser vidare, hör det hemliga pappersprasslet, och minnet blänker till.

Arlette är tio år när flyttlasset går till den lilla kuststaden Kaskö i Österbotten där mamman fått tjänst som språklärare.
Mamma Inge är ensam med tre barn efter att hennes man, kaptenen Rolf Lindström, omkommit vid S/S Karhulas förlisning. Alltsedan hemkomsten från Staterna 1947 har de bott tillsammans med Inges föräldrar och syster i Munksnäs, men fem år efter makens död är Inge mogen för uppbrott och flyttar till Kaskö. Äntligen skall familjen ha ett eget hem.
Baserat på dagboksanteckningar bygger Arlette Starck upp berättelsen kring stämningar och känslor under sin tid som skolelev. Hennes tillbackablick är iakttagande på ett friskt och barnsligt sätt och lätt att identifiera sig med. Det centrala är hennes relationer till nära släktingar och kamrater, men också mammans tankar är viktiga för stämningen i boken.
Romanen är tidstypisk för den senare hälften av femtiotalet och en fristående fortsättning på Grönt bläck från 2004.

Ämnen och teman

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

247

Förlag

Språk