Grå dagar – röda nätter

Samtida recension
Resonerande bokkatalogen gavs ut av Statens biblioteksbyrå mellan åren 1923-1961 och av Skolstyrelsens biblioteksbyrå mellan åren 1962-1988. Den delades ut som bilaga till Svenskbygden. Tidningen innehöll korta recensioner av ny, svenskspråkig litteratur och användes som hjälpmedel vid bibliotekens bokval.

Recension i Resonerande bokkatalog

Utkommit i nummer

5/1930

Recension

De grå dagarna och de röda nätterna, det är dagarna och nätterna vid fronten under världskriget. Boken börjar med att ingående skildra en ung mans barndom och ungdom. Bliven vuxen söker han sig ett yrke och väljer tidningsmannens, vilket han framgångsrikt utövar, till dess han vid världskrigets utbrott inträder som frivillig i engelska armén. Efter genomgången övningstid kommer han ut i kriget, där han i flere år tjänstgör vid fronten.
Skildringen är så ingående, detaljerad och saklig, att man ville anse den som till stor del självbiografisk. Den ger tydligt vid handen, att författaren själv deltagit i kriget och med egna ögon
sett, vad han skildrar. Boken visar i likhet med Remarques berömda skildring, vilka oerhörda strapatser soldaterna i världskriget hade att utstå, och huru livet i de främsta linjerna ställde deras fysiska och psykiska krafter på de svåraste prov. Hodsons bok vederlägger den en tid gängse uppfattningen, att ordningen i den engelska armén var klanderfri och stod högt över, vad de andra arméerna i världskriget kunde prestera.
Hodsons skildring hör till de böcker, som ha mycket att säga människorna nu och i framtiden, och som bidraga till att övertyga oss om att en upprepning av dramat 1914–1918 ej bör få förekomma.