Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Provryttare

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Svenska bilder från strejkåret 1909 i en märklig svensk roman:

"Efter bron kommer Domnarvets järnverk, en dyster syn: hela anläggningen verkar övergiven. De otaliga byggnaderna - bessemerugnar, smältsmedjor och vad allt de nu heter - tycks vakta på varandra, med mörk uppsyn, misstroget och dovt.
...långsamt, på lägsta växeln, far Anton Form in i Borlänge."

"Röster och skratt. Borta vid första kiosken syns några badgäster, vid terrassen ännu några. Och alla är de klädda i vitt, som bagare. "Himmelska bagare." Ständigt gäster, året runt, vem uppfann Saltsjöbaden, vem är den märklige grundaren? Det vet han, det vet alla: Knut Wallenberg."

En värld i svart och en i vitt och i båda växer långsamt det nya Sverige, var egen tids samhälle. Men de två världarna glider omärkligt mot varandra och har redan varandra inom synhåll.

Det är om detta som Lars Ardelius berättar i "Provryttare": om sociala vägar som löper långt ifrån varandra men som någonstans i 1900-talets svenska verkligheter ända ska mötas. Han berättar om Anton Form som reser på sina vägar, som romantitelns alldeles konkrete provryttare, och om konflikterna och människorna kring honom. Han ger oss bilden av Engelbrekt Kullberg som lever i utkanten av det vita samhället och ända inte är en del av det. Och han knyter samman sin 1900-talsvision i den unga och ljusa Frideborg, nutidsmänniskan.

In i perioden mellan seklets två världsbränder följer han sina romanfigurers öden, och en stor svensk samhällskrönika, på en gång leende och avslöjande, är fullbordad.

(baksidestext)

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

471

Förlag

Språk