Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Middag med döden

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

På Grythyttans gästgivaregård i hjärtat av Bergslagen dukar Jan Mårtenson upp till middag i den matsal där förr tjuvar och illgärningsmän dömdes till döden efter Svea Rikes Lag. Och under huset finns fångvalven kvar. Men idag härskar det franska kökets elegans och finess i de gamla gemaken och där samlas en skara ”amatörkockar”, matälskare och vinspecialister till en midsommarvecka o den goda matens tecken, till en Cordon bleu-kurs. Läkare, advokater, apotekare och andra. Och så Johan Kristian Homan förstås. Och Cléo de Mérode, den vackra siameskatten.
Men under idyllens yta drar mörka, kalla strömmar. Vid middagsbordet tar Döden plats. Vem bjöd in honom?
Från Bergslagens mörka skogar till Gamla stans gränder, från Kungliga Biblioteket i Humlegården till TV-huset på Gärdet går Homans jakt på mördaren för att upplösas en mörk natt under nymånens skära.
En förförisk kombination av matlagning på hög nivå, spänning, kultur och goda viner. (Baksidestext)

Ämnen och teman

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Originalspråk

Textutdrag

- Död, sa han och lade långsamt på telefonluren.
- Död?
Han nickade, såg ut genom fönstret. Den vita spetsgardinen böljade undan för morgonbrisen. Kall kom den genom det öppna fönstret. Kall och fuktig.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

224

Språk

Lisätietoja

Andra utg.:

Askild & Kärnekull: 1983
Legenda: 1984, 1987
Wahlström & Widstrand: 1992