Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Crème fraîche

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Crème Fraîche berusar och förför. På ett underbart målande och precist språk berättar Suzanne Brøgger, född 1944, om kärlekens och vänskapens villkor. Om kärleken som förstör alla förhållanden och om den vänskap och erotik som räcker; allt betraktat och upplevt ur en ung kvinnas perspektiv. Brøggers självbiografiska roman, som hon skrev inspirerad av Henry Miller, väckte stor uppståndelse när den utkom 1978, inte minst för sin erotiska frispråkighet. Sedan dess har den blivit något av en "feministisk bibel" och en outtömlig inspirationskälla.
(Norstedts)
När Suzanne Brøggers tredje bok, den självbiografiska Crème Fraîche, kom 1978 blev den hennes stora genombrott. Här skildrar hon dels sin uppväxt i Danmark och i Sydostasien, dels sina försök att forma livet efter sin egen vilja, livligt inspirerad av Henry Miller och hans erotiska frispråkighet. Ett inte helt lätt projekt. Men med sitt underbart målande och precisa språk lyckas hon ringa in kärlekens och vänskapens villkor ur en ung kvinnas perspektiv - om kärleken som förstör alla förhållanden och om den vänskap och erotik som räcker.

I samband med Brøggers 70-årsdag kommer nu denna feministiska bibel - och ständigt omdebatterade bok - i Norstedts klassikerserie med ett nyskrivet förord av Kristina Sandberg.

"Inte sedan jag läste Rabelais har jag läst någonting så oförskräckt och modigt... Bravo!"
Henry Miller
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

282

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk