Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Kains bok

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Få gestalter i den bibliska historien har på samma sätt som Kain fängslat eftervärlden och få har varit så svåra att förstå. Marianne Fredriksson ger oss en ny och annorlunda bild av honom i Kains bok - en mjukt och kärleksfullt berättad fabel, där Kains tankevärld, hans erfarenheter och referenser klätts i ett språk som är gripbart för nutida läsare.

Kain har vuxit upp till man. Han lever ett pionjärliv, nära naturen, tillsammans med föräldrarna och hustrun Letha, som bär hans barn. Då hon skall föda packar han sin ränsel och ger sig av. Han känner sig utstött av barnet. Han söker sig till paradiset, till det ordlösa folket, som Eva berättat om. Mötet blir inte odramatiskt och slutar med att Kain stöter kniven i flockens ledare - Satan.
I staden Nod har samtidigt den åldriga och barnlösa drottningen, Nin, nåtts av rykten om en okänd kungaättling, son till en kungadotter som för länge sedan lämnat sitt folk. Nin är desperat angelägen om att trygga tronföljden, varför hon uppmanar Nods befälhavare, Bek-Nethi, att noga undersöka saken.
Efter den fantasifulla upptakten förs handlingen i Kains bok vidare. Vi får lära känna en kraftfull och klok men ändå kluven Kain, vars livserfarenhet - som vuxit fram under kvalfylld självrannsakan och under långa fiktiva samtal med Eva - hjälper honom att möta de krav och förväntningar livet ställer honom inför.

(baksidestext)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

[roman]

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

218

Språk

Ingår i samlingsverket

Utgivningstid

Språk

Ingår i samlingsverket