Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Berts dagbok

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Berts dagbok är en ungdomsroman i dagboksform av de svenska författarna Anders Jacobsson och Sören Olsson. Boken utkom 1987 och handlar om Bert Ljung från 14 januari till 4 juni under det kalenderår han fyller 12 och går vårterminen i 5:an. Boken är den första i Bert-serien, och termen "Berts dagbok" har senare även kommit att bli en beteckning för hela Berts universum.

Bert skulle vara tuffare och äldre än Sune, och genom att börja skriva i dagboksform inspirerades man av Barbro Lindgrens "Världshemligt", men under Bokmässan i Göteborg dök en person upp och menade att man tagit konceptet från Moles hemliga dagbok.

Boken skrevs löpande under våren 1986 för SR Örebros räkning. Det var först tänkt att Sören skulle läsa, sedan tog Anders över, men det lät för likt Sune, och efter några avsnitt bytte man tillbaka till Sören. De skrev för hand, med papper och penna, men Sören började ta över.

Den handlar om den fiktive pojken Bert Ljung, som är en "vanlig" svensk kille, bortsett från det faktum att han skriver dagbok. Han avslöjar dock inte för någon att han skriver dagbok. Boken följer 1987 års almanacka enligt den gregorianska kalendern, och standard för Berts olika avslut i boken är "Klart slut – varulvstjut".

Wikipedia
Treb Walker, alias Bert Ljung, gör någonting som är absolut förbjudet för killar: han skriver dagbok. Det är livsfarligt. Tänk om någon, till exempel klassens starkaste kille Klimpen, får reda på det! Då vet snart hela världen hur Bert känner sig när han tvingas ha på sig sina nya brillor i skolan, att han är förföljd av en bautabacill, gör vetenskapliga experiment tillsammans med Åke, tjuvstrumpar i hemlighet och skriver med röd penna när han är kär.

(baksidestext)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Originalspråk

Textutdrag

Död åt den som tjyvläser denna dagbok. Må han brinna i fasans eld i all evighet... eller i varje fall en liten stund.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

150

Förlag

Språk

Illustratör

Lisätietoja

Bygger på: Berts första betraktelser ; Berts vidare betraktelser ; Berts ytterligare betraktelser.

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

124

Språk

Illustratör

Serie

Utgivningstid

Sidantal

128

Språk

Översättare

Illustratör

Serie