Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Tjuvarnas stad

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Ett omöjligt uppdrag i en absurd situation.
En ”sorgmunter” berättelse.

Det är vintern 1942 och Leningrad är belägrat av tyskarna. Den sjuttonårige Lev ertappas med att stjäla från en död tysk fallskärmssoldat och i en cell tillsammans med desertören Kolja genomlever han natten i väntan på den oundvikliga avrättningen. Men istället för en kula i nacken tidigt på morgonen får de två männen ett märkligt uppdrag. Den ryske översten behöver tolv ägg till sin dotters bröllopstårta och de får fem dagar på sig att skaffa dem. Om de lyckas, får de behålla livet. Men om de misslyckas verkställs dödsdomen.
Jakten på en bonde med värpande höns går genom de laglösa gatorna i Leningrad, runt i den skövlade landsbygden och bakom tyskarnas frontlinjer. Den ohyggliga kylan, den gnagande hungern, kriminella element, skjutglada tyskar och kämpande partisaner är ett ständigt hot, men mellan de två pojkarna, den buttre och reserverade Lev och den utåtriktade och ständigt optimistiske Kolja, växer långsamt en stark vänskap fram.
Bristen på livsmedel kan ta sig extrema uttryck och de lyckas med nöd och näppe undkomma en slaktare som dödar människor för att sälja köttet. De köper den sista kycklingen på en bondgård bara för att finna att det är en tupp, men den dagen kan de i alla fall laga till en soppa. De går vilse och hamnar på en fältbordell, där en grupp partisaner dyker upp och skjuter mot de tyska kunderna och där kärlek uppstår mellan den unga partisanflickan Vika och Lev.
Lev och Kolja lyckas till slut få tag i de tolv äggen och återvänder till Leningrad. Kolja blir skjuten av sina egna, men Lev levererar äggen och upptäcker att översten under tiden skaffat över 30 ägg. Lev och Vika återfinner varandra efter kriget.

En riktigt god historia med verklighetsbakgrund, där sorg och komik avlöser varandra när två unga män beslutar sig för att överleva till varje pris och mot alla odds.

(Forum)

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Du har aldrig varit så hungrig och du har aldrig frusit så mycket. När vi sov, om vi sov, drömde vi om all den mat vi helt obekymrat proppat i oss sju månader tidigare - allt det där smörade brödet, potatisknytena, korvarna - allt det där som vi hade ätit utan att tänka mer på saken, som vi satt i oss utan att lägga märke till smaken, alla de där stora brödbitarna vi lämnat kvar på tallrikarna, allt det där flottet. I juni 1941, innan tyskarna kom, tyckte vi att vi var fattiga. men juni framstod som paradiset när vintern kom.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

247

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

290

Förlag

Språk

Översättare