Mörkläggning

Typ

novellsamlingar
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Baksidestext:
Med skymningen kom det hemliga, det förbjudna, det o så farliga in i stugorna. Gamla, stoppade ylletäcken hängdes upp för fönsterna; minsta ljus som sipprade ut lämnade ut stugornas folk till fienden, som ofta anföll från luften i skydd av mörkret. Människorna i stugorna hukade under rädslan. Ihopkrupna framför radioapparaterna lät de sig ömsom skrämmas upp, ömsom lugnas ner av de knastrande uppläsarrösterna i nyhetsprogrammen.
Konstiga namn på främmande språk etsade sig in i människornas hjärnor och skulle komma att stanna där för resten av deras liv, som stick på en kopparplåt. Namn, som borrade sig in i deras hjärtan och brände sig fast vid läpparna, beska, illavarslande namn med en smak av järn och blod, som när tungan fastnar på en järnnyckel i hård kyla.; Sordavala, Petroskoij, Nisalahti...
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

och andra berättelser från tiden för andra världskriget

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

87

Språk