Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Elden och askan

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

"Hela Washington Street gick i vågor. Det hördes inget annat ljud än hovtrampet mot den stenlagda gatan och ändå hann kommendanten uppfatta att de höga husen långt nere vid kineskvarteren plötsligt vaggade ut och samtidigt började rasa ihop. Sen brast helvetet lös. Marken skälvde, himlen dånade, hästen förlorade fotfästet, gatan öppnade sig och i samma ögonblick rasade både han och hästen nerför en brant slänt som inte funnits där sekunden innan.

Herregud, jorden gapade under honom.

Instinktivt slängde han sig ur sadeln och hamnade vid kanten av den träbelagda trottoaren. Sedan såg han en syn som var fullständigt vettlös. Hingsten han ridit, Röda Molnet, greps av en framvällande jordmassa och begravdes mitt framför ögonen på honom. Han såg en skymt av dess sprattlande ben och en skymt av huvudet. Sedan var hästen försvunnen och lika snabbt som jorden gapat med sin avgrund slöt den sig igen. Kvar framför honom låg bara en söndersprängd gata som en nyplöjd åker, det var alltsammans."

Med skildringen av jordbävningen i San Francisco 1906 avslutar Lars Widding sin stora krönika om guldgrävarna och indianerna i Kalifornien - en grym men inte desto mindre fängslande historia om människans offer och svek, om förtryck och folkmord. Det är en romansvit som engagerat hundratusentals läsare och bland kritikerna befäst Widdings ställning som vårt lans i särklass främste historiske berättare.
(Text från omslag)

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Hans hämnd blev lika rå som hänsynslös. Egendomligt nog riktade den sig enbart mot den livrädde teatermannen och inte alls mot hustrun.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

en äventyrsroman

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

382

Förlag

Språk