Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Spökbarn

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Sue Townsend vidgar och fördjupar samtidsbilderna med hjälp av sin berömda skrattspegel då hon i denna roman skildrar en rad udda existenser och utanförmänniskor. Genomgående tema är det trauma en abort medför, och Spökbarn är en svart nutidshistoria där hon hemtamt rör sig med ett utsökt välfångat och mångfacetterat persongalleri. De frågor hon ställer är lika djupt kända som allmängiltiga.

När Christopher en dimmig novembermorgon är ute med sin hund hittar han ett barnlik i ett dike ute på en hed. Han tänker genast på den dotter han gärna velat ha med Angela med vilken han för 17 år sedan hade ett förhållande. Men hon valde att abortera barnet.

Christopher bor ensam bland sina böcker, och han tar den lilla kroppen med sig hem. Han kallar den Catherine – det namn han planerat för din dotter. Han pratar med henne, badar henne och sveper in henne i vita handdukar, men efter ett tag inser han att han nog måste ge henne en grav, och gräver ned barnet på sin bakgård. Tankarna på den döda dottern lämnar honom dock ingen ro, och han bestämmer sig för att ta reda på om hon verkligen är död eller om Angela lurat honom.

Med sina starka miljö- och personskildring, omskakande ämnesval och osentimentala berättarstil är Spökbarn utomordentligt engagerande och berörande läsning.

(Natur & Kultur)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

255

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk