Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

I odjurets buk

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Baksidestext:
Jack Henry Abbott dömdes till ungdomsvårdsskola tolv år gammal. Sex år senare fick han fem år för att ha försökt växla in en check utan täckning. Då hade han vistats nio månader i frihet. I fängelset dödade han en annan fånge och dömdes till nitton år.
Större delen av sin fängelsetid har han tillbringat i isoleringscell, som straff för olydnad och uppstudsighet. Han känner ingen annan värld än fängelsets. Vad han har att berätta om den yttre och inre tillvaron där är fruktansvärt. Här möter vi ett naket helvete, präglat av godtyckligt, sadistiskt förtryck, iskallt våld, hopplös förnedring.
I ODJURETS BUK är brev som Abbott skrev till Norman Mailer med anledning av dennes arbete med boken om Gary Gilmore, BÖDELNS SÅNG. Mailer hjälpte så småningom Abbott till villkorligt frigivning. Men Abbott var för illa skadad och gick ner sig på sprit och kokain. I ett bagatellartat gräl om att få låna toaletten på en självservering stack han ihjäl en ung man och är nu tillbaka i fängelset.
Det är en svårt skadad man som talar. Hans enda räddning från det fullständiga vansinnet är den vilda vrede mot orättvisan som brinner på varje sida. Man har stulit hans liv och sedan straffat honom för det. Och han är bara en av många. Han klagar på ett ställe över att han inte har någon humor. Men han har sannerligen inte haft mycket att skratta åt.

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

brev från fängelset

Utgivningstid

Sidantal

211

Språk

Översättare

Muu tekijä

Första publikation

ja

Språk