Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Okulus och nattmänskorna

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Det är inte lätt för Ada, som på grund av sina granna kläder såväl syns som hörs, att börja i en ny skola. Hennes mamma har klättrat i karriären och bytt jobb och flyttat. Armanda, klassens lärare är schysst och Ada får en ny kompis Roope. Men så försvinner rektorn Gösta, som är Armandas man. Ada och Roope grundar detektivbyrån Okulus. Så dyker den snacksaliga odrägliga Siri upp för att bo en hel månad hos Ada. Hur skall det gå för Okulus, eller kan Siri hänga med? Och nattmänniskor finns de på riktigt? Boken är den första i en serie av fyra.
Igen igen igen börjar Ada i en ny skola. För femtioelfte gången har hennes mamma klättrat i karriären och bytt jobb och flyttat. Det är tufft att dimpa ner i en ny klass och inte känna en kotte. Och Ada är en som både syns och hörs och hon klär sig i färger så det skriker om det. Men Armanda, klassens lärare, är schysst. Och Ada får en kompis - Roope. Det känns skönt att slippa gå ensam på rasterna. Men så försvinner rektorn - Gösta, som är Armandas man. Och Roope föreslår att Ada och han ska grunda en detektivbyrå, Okulus. Det betyder öga på latin.

Så dyker Siri upp - snacksaliga, odrägliga Siri. Och hon ska bo en hel månad hos Ada!

Hur ska det gå för Okulus? Eller kan Siri hänga med?

Och nattmänskorna - finns det faktiskt såna på riktigt?

Johanna Venho (f 1971) är barnboksförfattare och poet. Hon inspirerades att börja skriva för barn när hon själv blev mamma och har inga som helst planer på att sluta med äventyren i sagornas och äventyrens skog - det är alldeles för kul för att lägga av. När hon inte läser eller sysslar med familjen ägnar hon sig gärna åt att simma, drömma och åka tåg. Älskar vatten och Venedig. Johanna har gett ut fyra diktsamlingar och sju barnböcker. Okulus och nattmänskorna belönades med Arvid Lydecken-priset som årets bästa ungdomsbok när den kom ut år 2003. Boken är den första av fyra i serien om detektivbyrån Okulus.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

145

Förlag

Språk

Utgivningstid

Sidantal

127

Förlag

Språk

Översättare