Noshörningen

Typ

pjäser
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Noshörningen hör till Eugène Ionescos mest framgångrika pjäser. Här går han för första gången utanför den absurda teaterns slutenhet och isolering mot världen. Det groteska skämtlynnet, de meningslösa ordramsorna, förväxlingarna och upprepningarna finns emellertid också i denna pjäs om konformismens seger eller människan som diktaturens offer. "Noshörningen" har en mänsklig och social oro som ger den längre räckvidd än Ionescos tidigare dramatik.
Dramat om staden som på ett skrämmande sätt byter skepnad när dess invånare en efter en förvandlas till noshörningar har djupa mänskliga och politiska dimensioner. Vardagsmänniskan Berenger ser hur hans medmänniskor och vänner accepterar det omänskliga. De kämpar inte emot utan tvistar om noshörningarnas natur och försöker förstå sina fiender. Många grips av mjukryggad sympati för de nya härskarna, beundrar deras kraft och ursprunglighet. Berenger själv behåller ensam sin mänskliga natur: "Jag är den sista människan, jag skall hålla ut till sista blodsdroppen", lyder hans slutreplik.

(baksidestext)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

194

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk