Lögnens olidliga lätthet

Typ

faktaböcker

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Du ska inte bära falskt vittnesbörd mot din nästa, heter det i Tio Guds Bud. Som barn blir vi uppmanade att inte ljuga. Lögnaren är en föraktad varelse i de flesta kulturkretsar.

Ändå ljuger vi. Somliga ljuger mer, andra ljuger mindre men den som påstår att han eller hon aldrig ljuger far förmodligen fram med osanning.

Människor ljuger för andra men även för sig själva. De ljuger i sina privata liv men också offentligt om de är offentliga personer. Människor lever på livslögner, människor är mytomaner. Ändå är sanningssökandet människans eviga följeslagare, en av hennes starkaste moraliska drivkrafter.

Yrsa Stenius har skrivit en djupt personlig bok - en klassisk essä - om lögn och sanning i våra liv, i sitt eget liv. Hon anlägger många infallsvinklar på ämnet: sociala, psykologiska, filosofiska, moraliska, politiska och journalistiska.

Men framför allt skriver hon, som hon brukar, utifrån sin egen inre erfarenhet av lögnens lockelse och lömskhet, om sanningens svåra nödvändighet och om hederlighetens grundläggande förutsättning:

Att åtminstone försöka vara ärlig mot sig själv.

(Söderströms)

Ämnen och teman

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

182

Språk