Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Midsommarlek

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Elis Selin målar i sin nya roman med breda penseldrag ett lika rikt galleri av porträtt och typer som i sin förra berättelse om ”det gamla utskärssläktet”.
Här är Stefa, estryssen, vinddriven på Östersjön av brännvinsdimmor, som vid återkomsten för sent förbannar sin brännvinstörst; Stormans, den mäktige utskärsbonden, som gör vägen till dottern Flora Fina stenig för den sammanbitne Filippus, han som en gång rymde till sjöss undan lagens arm; Fredrik, som trots knäfall inte lyckas vinna prästdottern Kerstins ynnest; den poetiske befallningsmannen, ett stadsblomster i utskären; och slutligen Get-Jacob, den beledde gammalpojken på Norrtorp, som duger till man åt Karin, byns vackraste flicka, sedan brukspojkarnas försök till kvinnorov haft till följd brutna armar för Get-Jakobs åtrådda. Men med den uppgående midsommardagens sol förjagas alla kalla skuggor. – Ja det är midsommarlek under några flyende timmar, med ungdomens glam kring majstången, kärlekens kurragömmalekar och de vuxnas allvarligare konflikter. Men livet i det uthavsfångna Västernäs by i Kyrktallö är ej bara lek, det som här utspelas har som bakgrund djupt allvar med gudsdomar, sinnets ruelse, försoning och gottgörelse, då olyckan som en stormvind sveper fram över utskärsbyn.
(Baksidestext)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

"Gårdspigan Karin på Stormans i Västernäs by slarvar inte i dag barfota i kjol och särk. Hon har helklänning som får vara öppen framtill, ty redan morgonen är ovanligt varm denna midsommaraftonsdag."
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

151

Språk