Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Djävulens advokat

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Djävulens advokat är monsignore Blaise Meredith, ämbetsman vid kultkongregationen i Rom, en tillbakadragen och kylig intellektuel, som enligt kyrkans uråldriga tradition får i uppdrag att undersöka grunderna för en helgonförklaring. Mannen som föreslagits till helgon är Giacomo Nerone, en deserterad engelsk officer som levat och verkat i en by i Kalabrien under andra världskrigets sista år. Meredith har när han börjar sitt uppdrag just fått veta att han kommer att dö inom några månader och när han ser tillbaka på sitt liv finner han det tomt på kärlek och mänskliga kontakter. Hans sökande efter den verklige Nerone leder honom till en djupare insikt om den mänskliga naturen, om gott och ont. Nerone har hjälpt de svältande byborna under de svåra krigsmånaderna före nederlaget och vunnit så mycket inflytande bland dem att kommunistpartisanerna är rädda för honom och avrättar honom. Ingen försöker rädda honom. Som det brukar vara med helgon uppskattas han först på betryggande avstånd - efter sin död. Författaren låter oss se in i den invecklade mekanismen i en helgonförklaring - låter oss förnimma spänningen i den hemliga kraftfält som uppstår kring en människa som av kärlek offrar allt för sin nästa.

Boken som kan läsas med samma spänning som en thriller, ger oss nya kunskaper om italienskt liv och om den katolska kyrkans riter, nya jämförelser mellan kommunism och kristendom, nya insikter om efterkrigsmänniskans situation.

Den australiensiska författaren Morris West har jämförts med Graham Greene. Han har haft stor framgång i England och Amerika och har i översättning till franska blivit en av fjolårets verkligt stora bestsellers.

(baksidestext, Bonniers 1961)

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

308

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid

Språk

Undertitel

roman

Utgivningstid

Sidantal

266

Språk

Översättare