Eros och elektronerna

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

novellsamlingar

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Titeln »Eros och elektronerna» fångar i sitt nötskal problemställningen i Ralf Parlands novellsamling. Eletronerna symboliserar nutidsmänniskans hets mot en alltmera blankpolerad teknisk och organisatorisk fulländning, medan Eros är tecknet, under vilket naturnärheten och den humanitära idealiteten försöker mana till eftertanke. Men »Mänsklighetens vän» kräver herravälde över både kroppar och själar. Och varför så många »mänsklighetens vänner» trots att Eros lyckats och kommer att lyckas i sitt uppsät. Det avslöjas bitande och roligt och sant, kusligt sant.
Parland har genomskådat många av de slöjor problembarnet Människan älskar att höljas i, men han hör till dem som behåller fattningen och sätter ibland gycklarmasken framför Kains märke: berättelsen om den framtid, då »allt sker i rymden», gömmer sitt alvar bakom den härligaste satir. Detta stycke av »Science Fiction», modell Parland, är en av de finaste pärlorna i hans nya, smakfulla collier.

(baksidestext)

Originalspråk

Textutdrag

- Först och främst, sade den livserfarne vännen, bör du radikalt bryta din isolering. Om du verkligen vill förstå något av den omvärld du talar om så bör du också ta reda på vad den sysslar med och lyssna till dess röst. Du kan ju varje morgon ta dig en rond genom samhället och sedan uppteckna dina iakttagelser. Om en vecka är jag tillbaka, då kan du delge mig dina rön.


Ur Ralf Parland: Mänskligheten (Eros och elektronerna, 1953)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

136

Språk