Svartvitt

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

novellsamlingar

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Johan Bargum är en ung bebutant som med novellsamlingen Svartvitt framträder som en eminent novellistiskt begåvning. Trots sin ungdom förmår han höja sig över den personliga självbiktande sfären. Han skriver om mänskor som är märkta av krig, katastrofer och kriser och som också i det vardagsnära står utanför vanlig enkel livsgemenskap.
Johan Bargum behåller en objektiv distans till sitt ämne som gör skildringen levande och frisk. Inom novellens begränsade ram får han utrymme för en rik skala av mänskliga reaktioner, alla begripliga, alla igenkännliga för envar. De porträtt han ger av mänskor i vitt skilda miljöer är små mästerstycken av karakteriseringskonst.
Det är sällan en prosa av så förvånande och mogen klarhet presteras av en debutant.

(Baksidestext, Söderströms 1965)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

129

Språk