Laurén, Anna-Lena

Laddning av bildfilen

Photograph information

© Lauri Mannermaa / Teos

Biografiska uppgifter

Anna-Lena Laurén är född i Pargas år 1976. Hon har arbetat på Hufvudstadsbladet som politisk reporter och Svenska Dagbladet som Helsingforskorrespondent. Hon gjorde sig snabbt känd i Svenskfinland som stilsäker kolumnist och en reporter med ett personligt anslag och stort engagemang i sina texter. Det var en av de huvudsakliga motiveringarna till att hon vid 26 års ålder, som den yngsta journalist någonsin, fick det finlandssvenska publicistpriset Topeliuspriset år 2003. I prismotiveringarna stod det bland annat:
"Hon behärskar ett vitt spektrum av frågor och står för djupgående bakgrundsanalyser av långtgående trender. Hon har visat mod genom att ta sig an vitt skiftande ämnen, hon är påläst och vågar röra sig bortom det sedvanliga nyhetsflödet."
Betecknande för Anna-Lena Lauréns publicistiska arbete har alltid varit att hon har rört sig över en bred skala ämnen, konsekvent med människan i fokus. Hon har bevakat finländsk inrikespolitik, rest i Mellanöstern, Afghanistan, Afrika och Ryssland och gjort reportage från hela Finland, från Lappland till den åboländska skärgården. Laurén har en bred utbildning bakom sig - hon är statsvetare från Åbo Akademi men har också läst historia, litteratur och ryska, bland annat som utbytesstudent i Frankrike vid l'Université du Havre. Hon behärskar sex språk, bland dem ryska och franska.
Åren 2006 - 2010 bodde hon i Moskva där hon arbetade som svenska Yles korrespondent och Göteborgs-Postens medarbetare i Moskva, samt kolumnist för Hufvudstadsbladet och Eskilstunakuriren. Från mars 2010 arbetar Laurén som ledarskribent på Hufvudstadsbladet.