Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Andhämtningen

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

På ett sjukhus i Salzburg vårdas den unge Thomas Bernhard för en svår lunginflammation. Han är så illa däran att han placerats i "dödsrummet". Oroade för att hans tillstånd skall förvärras, hemlighåller familjen den älskade morfaderns plötsliga bortgång. Av en slump får han syn på dödsannonsen i en tidning. Trots chocken och känslan av att med ens stå helt ensam i världen, fattar Thomas Bernhard i samma ögonblick beslutet att leva och bli frisk, och han lyckas också resa sig från dödsbädden.
Under konvalescensen på ett vilohem inser han att sjukdomen omintetgjort hans sångarkarriär. Han börjar läsa morfaderns efterlämnade böcker och bekantar sig med världslitteraturen. Nya världar öppnar sig också under filosofiska diskussioner med en rumskamrat. Sjukdomens bittra konsekvenser väcker, paradoxalt nog, en trotsig optimism, ett energiskt ja till livet.

(baksidestext)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Ämnesordskedjor

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

109

Språk

Översättare

Undertitel

ett avgörande

Utgivningstid

Sidantal

139

Förlag

Språk

Översättare